Photograph of M

The New York Times maakte een Trump-leugenlijst. It’s huge.

We weten inmiddels dat Trump af en toe iets zegt dat niet waar is. Maar hoeveel liegt hij nu eigenlijk echt? The New York Times checkte zijn uitspraken en turfde zijn leugens. En dit kwam daaruit.

Bron: ANP

Bijna iedereen vertelt wel eens een leugentje om bestwil, en soms is er simpelweg sprake van verschillende meningen. Maar keiharde leugens bestaan ook. En als president van de Verenigde Staten zegt dat het stemsysteem een grap is, is dat toch anders dan tegen je moeder zeggen dat je je tanden al hebt gepoetst terwijl dat niet zo is.

Dit was niet waar

The New York Times checkte alle uitspraken die Trump deed als president en gaf schematisch aan wat waar was en wat niet. De leugens die Trump verkondigde gaan over uiteenlopende zaken. Zo zei hij bijvoorbeeld over de zogenaamde stemfraude: ‘’Neem een kijkje in de Pew reports (die stemfraude laten zien).’’ Het rapport repte met geen woord over fraude.

Bron: ANP

Dit ook niet

Over een speech van Obama zei hij letterlijk: ‘’Dus kijk, toen Obama hier twee weken geleden een speech hield, een hele leuke speech. Toen zijn er twee mensen neergeschoten en vermoord. Dat moet je niet hebben.’’ Dit is alleen niet waar. Er waren überhaupt die dag in heel Chicago geen mensen omgekomen in een schietpartij.

Over belasting zei Trump in mei: ‘’Wij zijn het land met de hoogste belastingen in de wereld.’’ Ook dit is gewoon niet waar. Dit zijn nog maar een paar voorbeelden uit de ellenlange lijst.

Maar hoeveel liegt hij nu eigenlijk echt?

The New York Times toont met haar onderzoek aan dat Trump op 74 van de 113 dagen van zijn presidentschap heeft gelogen. Hij begon al slecht: gedurende de eerste veertig dagen van zijn presidentschap verkondigde hij elke dag publiekelijk een onwaarheid. De langste leugen-vrije periode van Trumps presidentschap tot nu toe is zes dagen. The New York Times zette alle resultaten in de kalender van dit jaar zodat je zelf kunt zien op welke dagen de president het meest en het minst loog.

Bron: The New York Times
Bron: The New York Times

De geloofwaardigheid van Trump

​Veel Amerikanen vinden de kersverse president toch nog steeds betrouwbaar, al lijkt daar langzaamaan verandering in te komen. Dit onderzoek van de Quinnipiac University National Poll laat zien dat bijna 60% van de Amerikanen Trump als niet-eerlijk beschouwt, tegenover 53% toen hij net gekozen was als president. Dit is aanzienlijk hoger dan Obama. Obama liet elke speech dan ook door een team van 150 mensen checken op fouten.

De waarheid is niet niks

Of je nu fan bent van Trumps beleid of niet, bijna iedereen zal het ermee eens zijn dat de waarheid een kwetsbaar en belangrijk goed is. De lijst van The New York Times is misschien een beetje overweldigend, maar wel iets wat hard nodig is in een land vol nepnieuws. Bekijk hieronder de hele lijst.

23 juni 2017 18:00