Beleid wordt gemaakt in de staten, maar uitgevoerd in de steden. Het zijn de metropolen die het voorbeeld geven als het gaat om invoering nieuwe regels. En wie staan daar aan het roer? De burgemeesters. Daarom roept World Mayor de beste burgemeester ter wereld uit en één van de kanshebbers is Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam. 

 

Burgemeester Ahmed Aboutaleb

Eens in de twee jaar bekroont organisatie World Mayor de beste burgemeester ter wereld. Dit jaar behoorden twee Nederlandse burgemeesters tot kanshebbers van deze titel. Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam schopt het zelfs tot één van de twaalf finalisten. Collega Ahmed Marcouch moest het onderspit delven en viel voor de finale af, maar ook hij stond op de lijst met genomineerden van dit jaar. 

In 14 stappen burgemeester

Die rol van burgemeester, hoe zit dat nu eigenlijk precies? Ten eerste, de burgemeester wordt niet democratisch gekozen zoals bijvoorbeeld Tweede Kamerleden, maar hij/zij wordt voor zes jaar benoemd door de Koning en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dit doen zij niet zomaar, maar op grond van aanbevelingen van de gemeenteraad. Wil je precies weten welke procedure daaraan vooraf gaat? Rijksoverheid legt het hier in 14 stappen uit. 

Lees ook:

Wat maakt nu de rol van burgemeesters zo cruciaal? "Landen staan constant in gespannen verhouding tot elkaar. Steden daarentegen, zijn van elkaar afhankelijk, wisselen informatie uit en kijken naar buiten", aldus politicoloog Benjamin Barber. "Steden zijn in een positie om beslissingen te maken en de problemen aan te pakken van een grenzeloze wereld, waarin iedereen van elkaar afhankelijk is."

"We hebben te maken met uitdagingen zonder grenzen", aldus Barber. "Terrorisme kent geen grenzen, klimaatverandering niet, ziektes niet. Dan hebben we ook reacties nodig van instituties zonder grenzen. Je zou kunnen zeggen dat steden op een bepaalde manier grenzeloze overheidsinstellingen zijn." 

Zo stelt Burgemeester Barcelona, Ada Colau dat: "Het beleid, dat ontwikkeld is op landelijk niveau, wordt doorgevoerd in de steden." Op het gebied van economie, immigratie en klimaat kan vanuit daar het verschil worden gemaakt, stelde zij. Daarnaast is de burgemeester in eerste instantie vooral zelf burger en staat hij/zij het dicht bij de bevolking, aldus Chiara Appendino, burgemeester van Turijn.

Wij hebben niet zoveel tijd voor allerlei ideologische debatten

Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam

Aboutaleb sprak in 2016 tijdens de eerste bijeenkomst van het Global Parliament of Mayors, dat werd opgericht door de eerder genoemde politicoloog Benjamin Barber. "Neem mijn stad als voorbeeld", sprak de burgemeester van Rotterdam.

"Een stad van 625.000 inwoners, 174 verschillende nationaliteiten… Bij ons in de steden wordt er verwacht dat wanneer er iets stuk is, dat het wordt gerepareerd. Men verwacht dat de cultuur draait, dat ziekenhuizen draaien, dat scholen draaien, dat het vuil wordt opgehaald. Wij hebben niet zoveel tijd voor allerlei ideologische debatten - al gebeurt dat bij ons in de gemeenteraad vanzelfsprekend ook. Maar daarna draaien we de knop om en worden de straten ‘s ochtends om zeven uur schoongemaakt."

Lees ook:

Internationale erkenning 

En daarin ziet de City Mayors Foundation ook de kracht van Ahmed Aboutaleb. "Als Nederlands eerste immigrant-burgemeester is hij uniek. Hij is al 'Obama aan de Maas', genoemd", schrijft de City Mayors Foundation over Aboutaleb. Ze noemen hem 'geen gewone burgemeester'. Daarnaast prijs de organisatie de manier waarop Aboutaleb waarden hecht aan de Nederlandse grondbeginselen als vrijheid van religie, anti-discriminatie en vrijheid van meningsuiting. De burgemeester van Rotterdam draagt volgens de organisatie bij aan het gevoel dat je in Nederland deel uitmaakt van een 'wij-samenleving'.

Het World Mayor Project is gestart in 2004, om de rol van burgemeesters wereldwijd op de kaart te zetten. De organisatie reikt iedere twee jaar een onderscheiding uit aan burgemeesters die zich inzetten voor alle burgers, ongeacht kleur, geslacht, religie, politieke voorkeur of status. Op 14 september wordt de winnaar bekend gemaakt. Wie wordt er uitgeroepen tot de beste burgemeester ter wereld? Onze burgemeester van Rotterdam neemt op tegen onder andere Claudia Lopez, burgemeester van Bogotá, Leila Mustapha; burgemeester van Raqqa en Matus Valalo; burgemeester van Bratislava