"Ik ken voorbeelden van scholen waar je op de havo of vwo spectaculairdere schoolreisjes hebt, dan wanneer je op het vmbo zit." In onze rubriek 'The Young Ones' gaan we op zoek naar de twintigers op de politieke kieslijsten. Dit keer spreken we VVD'er Tim Simons.

Tim Simons

Wie is Tim Simons?

Enthousiast neemt de jonge VVD'er de telefoon op. ‘"Zeg, ben jij wel eens in Drimmelen geweest?", vraagt hij als een volleerde politicus. "Je mist wat joh!" Tim is 26 jaar oud, woont in Noord-Brabant en is naar eigen zeggen verliefd op het onderwijs.

Als je kan lesgeven naast je functie als premier, kan je dat al helemaal als Kamerlid

"Ik ben een dorpse Brabander die het lesgeven het mooiste beroep op aarde vindt", laat hij weten. "Ik heb lesgegeven op een vmbo-school in Breda. Daar gaf ik het vak Engels en was ik mentor van een tweede klas. Mocht ik Kamerlid worden, wil ik daarnaast ook lesgeven om binding te houden met de doelgroep." Net als zijn partijleider Mark Rutte. "Als je kan lesgeven naast je functie als premier, kan je dat al helemaal als Kamerlid."

Om deze reden wist ik: de politiek daar moet ik zijn…

"Helaas heeft de gemeente Drimmelen geen Universiteit of een HBO-instelling", begint de jonge politicus. "Toen iedereen ging verhuizen om elders te gaan studeren, vroeg ik: wanneer komen jullie weer terug? Waarschijnlijk als we veertig zijn en kinderen hebben, was dan de reactie. 'Op die leeftijd kunnen we een huis betalen in Drimmelen.' Dat is écht niet de bedoeling, dacht ik. Dit zijn de mensen die de kroeg draaiende houden, of vrijwilligerswerk doen bij de voetbal. Die moeten we niet kwijt zijn tot hun veertigste."

"Vanaf dat moment ben ik me gaan inzetten voor startersleningen, zodat het voor starters goedkoper wordt om in onze gemeente een huis te kopen." Het zijn zijn eerste stappen in de politiek. "Ik heb dat samen gedaan met mijn buurman, die raadslid is bij de VVD. Zo ben ik bij de partij terechtgekomen. Toen dat lukte, raakte ik verknocht aan de politiek.

Ik was geen superster op school

Tijdens mijn middelbare schooltijd heb ik veel gehad aan docenten die zeiden: 'Tim, als het de eerste keer niet lukt, mag je het nog een keer proberen.' Ik was geen superster op school, dus ik was blij dat er docenten waren die mij hielpen. Toen ik zelf docent werd en voor de klas stond, zag ik ongeveer dertig mini Tims in de klas zitten, ook met onzekerheden. Toen dacht ik: ik wil veel meer kinderen helpen en in Den Haag kan dat.

De kaartjes die Simons kreeg toen hij stopte met lesgeven

"Ik mis het verschrikkelijk. Ik heb afscheidsbrieven van de leerlingen op mijn nachtkastje staan. Ik wil er iedere dag aan herinnerd worden waarom ik dit doe. Ik ben op een gegeven moment gestopt met lesgeven en ben gaan werken als politiek assistent voor Tweede Kamerlid Sophie Hermans."

Lees ook:

Dit is waarom ik op de barricade wil staan…

"Iedere leerling in Nederland moet voelen dat 'ie er toe doet. Daar wil ik echt voor op de barricade staan. Zeker kinderen van het vmbo lopen zo'n enorme maatschappelijke deuk op. Iedereen heeft het altijd maar over 'lager onderwijs' en dat soort verschrikkelijke termen, daar moet echt verandering in komen."

Hierom ben ik de juiste persoon om in de bres te springen…

"Als je niet weet wat de struggles zijn - tussen al je lessen door óók nog gevraagd worden om een taalbeleid te schrijven of te surveilleren op het schoolplein, dan zit je nooit helemaal met het onderwijsgevoel in de Kamer. En, ook belangrijk: ik heb ontzettend veel energie en stop niet tot ik mijn doel heb bereikt."

Altijd al willen weten wat voor Brabander jij bent? En waarom dat karakter zo goed past bij een stem op mij 17 maart?
Doe dan de test op https://t.co/a2L1AyqPqL.
(Ook gewoon een leuke test om te doen als je al lang weet op je wie je gaat stemmen)
Geluid aan bij 't filmpje! pic.twitter.com/bkAR5j9MNu

— Tim Simons (@Tim_CN_Simons) February 12, 2021

Toen dit gebeurde wist ik: dit moet anders…

"Ik was de verleden tijd in het Engels aan het uitleggen. Op een geven moment steekt een leerling van mij haar hand op en zegt: meneer, waarom moeten we dit weten? We zijn toch 'maar' vmbo? Toen kreeg ik 'error' in mijn hoofd. Er zit daar juist zoveel potentie en talent. Ons onderwijs zou er op gericht moeten zijn om alles uit de kinderen te halen. De manier waarop we nu in Nederland praten over het vmbo, vind ik te belachelijk voor woorden. Op dat moment knapte er echt iets bij mij. Ik vind niemand zielig, maar ik wil dat iedereen gestimuleerd wordt om het beste uit zichzelf te halen."

De politiek is het juiste middel om mijn doel te bereiken omdat…

"Politiek gaat over geld en wetten, en dat is precies wat het onderwijs nu nodig heeft. Er moet geïnvesteerd worden en bij nieuwe wetten moeten we scherp kijken; draagt dit écht bij aan de kwaliteit binnen het onderwijs? Zonder dat de docent verplicht wordt om een hele batterij aan checklists af te vinken."

Lees ook:

Je bent jong en je wilt wat: dit compromis zou ik nooit sluiten...  

"Ik zou nooit een compromis sluiten waarbij het vmbo er slechter vanaf komt dan de havo of het vwo. Ik ken voorbeelden van scholen waar je op de havo of vwo spectaculairdere schoolreisjes hebt dan wanneer je op het vmbo zit. Dat is belachelijk. Ik ga een goede polonaise starten als kinderen op het vmbo denken: tjakka, ik doe er ook toe."

Voor deze serie zijn we op zoek gegaan naar de twintigers op de politieke kieslijsten. Ben je momenteel nog zwevend? De NRC heeft een handige Stemhulp, waarin je de standpunten van de politieke partijen overzichtelijk kan vergelijken. Of maak gebruik van de StemWijzer!