Op 15, 16, en 17 maart gaat Nederland naar de stembus. Dit jaar doen er maar liefst 37 (!) verschillende partijen mee aan de verkiezingen. Geen gemakkelijke keuze, dus. Veel mensen in mijn omgeving hebben de knoop nog niet doorgehakt. Tijd om het wat makkelijker te maken, dacht ik! 

Youssra Oulad Messaoud

Met de alom aanwezige sociale mediakanalen, heeft er een verschuiving plaatsgevonden van politieke partijen die met flyers op straat staan, naar de online wereld. Deze verkiezingen zijn er een aantal bijzondere accounts en websites opgedoken, die jouw keuze nét wat makkelijker maken.

Instagram: overzichtelijk en visueel 

Verschillende Instagram accounts brengen partijprogramma’s overzichtelijk voor je in beeld. Want zeg nou zelf, wie leest die lappen tekst en tientallen pagina’s nou écht?

Insta-account Partijprogrammasinposts bedacht daar dé oplossing voor. Zij sorteren partijen op kleur, en posten dagelijks verschillende standpunten. Deze zetten ze weer kort en overzichtelijk in een story highlight. Kun je ze altijd makkelijk teruglezen, handig toch?

Ben je niet zo geïnteresseerd in nieuwe partijen, maar wel in de gevestigde orde? Dan is checkjestem iets voor jou. Zij posten om de zoveel tijd een aantal moties, met daarbij het stemgedrag van de zittende partijen. Hier wordt aan de hand van kleur aangegeven om welk thema het gaat en of partijen voor, of tegen stemmen. De moties worden simpel verwoord zodat het voor iedereen begrijpelijk is.

Lees ook:

Meer behoefte aan specifieke informatie en wil je zien wie de moties indient? Dan kan motiemeter je daarbij helpen. Zij posten de letterlijke motie met de indiener erbij en vertellen je daarbij welke gevestigde partijen voor, of tegen stemmen. Chill toch?

Maar ik ben niet zo handig met Insta...

I got you. Verschillende sites hebben specifieke stemwijzers. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk hoe de overheid jouw seks beïnvloedt? Ben je student? Wil je op basis van je religie een keuze maken? Of vind je al die moeilijke politieke termen maar vervelend? Aan al deze voorkeuren is gedacht; voor iedere twijfelaar een eigen stemwijzer! 

De Sekswijzer

Dit jaar gaan er weer veel politieke gesprekken over thema’s als anticonceptie, straatintimidatie en abortus. Sommige partijen kijken hier vol walging naar, maar anderen juist helemaal niet. Of je nou voor of tegen bent: de Politieke Sekswijzer heeft de juiste partij voor je klaar staan op basis van jouw afwegingen, voorkeuren en belangen.

Studentikeus

Voor alle studentgerelateerde zaken, moet je bij Studentikeus zijn. Wil je compensatie voor het leenstelsel? Of liever geen collegegeld betalen? Allemaal kwesties die voorbijkomen in standpunten van verschillende partijen.

Daar is de Moslimstemhulp voor

De SGP, het CDA, de ChristenUnie… allemaal partijen met een religieuze grondslag, die zich (veelal) richten op mensen die het Christendom aanhangen. Maar wat nou als je islamitisch bent en wil weten welke partij het beste bij jou past? Daar is de Moslimstemhulp voor. Alle (in de peilingen verschenen) partijen zijn verwerkt in deze stemwijzer. Maar, je vindt ook antwoord op al je vragen over NIDA, de eerste partij met een Islamitische grondslag die deze week in de peilingen is opgedoken.

Represent! (Jij wil jezelf toch ook terugzien in de Kamer?) 

Hou je niet zo van politiek gezwets en ben je meer van de simpele taal en memes? Non-profit stemcampagne Represent! heeft de stemwijzer voor jou. Met lollige memes, straattaal en grappige woordkeuzes, maken zij het invullen van een stemwijzer net wat leuker en makkelijker! 

Oké, ik heb mijn partij. En nu?

Als je weet voor welke partij je gaat, is het ook belangrijk om een specifiek persoon te kiezen. In wie herken je jezelf? Of in wie juist helemaal niet? Toch kan je het dan alsnog belangrijk vinden dat deze persoon een plek in de Tweede Kamer verovert, om meer diversiteit te genereren en ieders belang te behartigen. Dit jaar zijn de kandidatenlijsten van zowat alle partijen in ieder geval diverser dan ooit. Bijna alle partijen gaan de verkiezingen in met meer dan 40 procent vrouwen op de kieslijsten.

Devika Partiman, oprichter van de campagne 'Stemopeenvrouw', benadrukt zelf hoe belangrijk het is om meer diversiteit te krijgen in de Tweede Kamer: "Je zult nooit een partij vinden waar je het honderd procent mee eens bent. Daarom is het belangrijk om zelf te kijken welke partij het best bij je past en welke persoon het dichtst bij jouw idealen staat."

Niet alleen vrouwen, maar ook jongeren, mensen met een migratieachtergrond, uit de LHBTIQ+ gemeenschap en/of met een zwarte huidskleur zijn ondervertegenwoordigd in de Nederlandse politiek.

Ik voel geen binding met de Tweede Kamer

Rudy van der Beek

Rudy van der Beek, één van de oprichters van de Haagse studentenvereniging Tribez, een vereniging die zich focust op studenten met Afrikaanse roots, richtte vanwege die observatie samen met andere Afro-Nederlandse studenten de Instagrampagina AfroNLstemt op. "Ik voel geen binding met de Tweede Kamer omdat er niemand zit die op mij lijkt. Géén jongeren en géén zwarte mensen. Het is belangrijk dat ook burgers uit het Caribisch deel van het Koninkrijk vertegenwoordigd worden in de Kamer."

Hopelijk heb ik de keuze zo makkelijk mogelijk voor je weten te maken! Nu aan jou de taak om jezelf naar de stembus te bewegen op 15, 16 of 17 maart en het (voor jou) juiste vakje aan te kruisen!