Nu de eerste marathon op natuurijs een feit is, beginnen onze hartjes stiekem toch te verlangen naar de enige échte schaatsmarathon: onze Elfstedentocht. De oudste ter wereld toch? Niet helemaal. Volgens schaatshistoricus Marnix Koolhaas waren de Japanners ons voor!

Japanse schaatsers gaan hard tijdens de schaatsmarathon op het Suwameer

Ja, de Elfstedentocht is met recht de tocht der tochten. Maar het was niet de eerste schaatsmarathon ooit. Die vond namelijk in 1908 plaats op het Suwameer in Japan. En daarmee waren ze nét een jaartje eerder dan onze voorvaderen. De eerste officiële Elfstedentocht vond namelijk plaats op 2 januari 1909.

En denk je nu: huh, de Elfstedentocht was toch honderden jaren oud? Niet gek hoor! Want over het rijden langs alle Friese steden werd al gesproken in een gedicht uit 1740. Toch het duurde nog 170 jaar voordat dé wedstrijd daadwerkelijk werd gereden.

De Elfstedentocht van 1940

Schaatsen op slippers

Hoewel je bij Japan waarschijnlijk niet direct aan schaatsen denkt, heeft de schaatssport wel degelijk een eeuwenlange traditie in het land. Geniet even mee van de prachtige foto’s hieronder.

Japanse vrouwen op geta-schaatsen in 1906

Traditioneel gebruikten ze in Japan ‘geta’-schaatsen. Een soort tegenhanger van de Nederlandse klompschaatsen. Dit waren klassieke Japanse sandalen waar een stuk ijzer onder gemonteerd werd. Erg hard kan je hier alleen niet mee. Wedstrijdschaatsen zat er dus nog niet echt in.

Schaatsers op het Suwameer

Dat kan sneller

Het echte snelle schaatsen deed zijn intrede in Japan toen de student Inazo Nitobe in 1891 de eerste noren meenam uit de VS. Deze waren voor de meeste Japanners echter veel te duur. Daarom ontwierp een geta-maker een tussenversie, een soort samensmelting tussen de noren en de klassieke geta-schaatsen. Nu kon er hard genoeg geschaatst worden voor een spannende wedstrijd.

De start van de tweede schaatsmarathon op het Sumameer in 1909

Op deze schaatsen werd dus op 11 februari 1908 de allereerste marathon op natuurijs ooit geschaatst op het Suwameer. Takashi Oguchi won de race. In 47 minuten schaatste over de 16 kilometer van de wedstrijd. De Suwa-marathon was dus een mini-rondje vergeleken de bijna 200 kilometer die in ‘onze’ Elfstedentocht wordt gereden.

Is de Nederlandse eer als schaatsland toch nog een beetje gered. En nu maar duimen voor een Elfstedentocht!