Helaas hebben onze Oranje Leeuwinnen het onderspit moeten delven tijdens de WK-finale tegen de VS. Na de winst, barstten de Amerikaanse fans los. Maar als je goed luistert, hoor je dat het gejuich snel een politieke wending kreeg. En dat heeft alles met het salarisstrookje van de dames te maken, zo meldt Slate.

US Soccer Team

Er worden massaal filmpjes gedeeld op internet van het tafereel. Het publiek ging los en scandeerde "equal pay!". Volgens aanwezigen was het geluid van de oproep oorverdovend. Achter het het publieke succes van de voetbalvrouwen gaat een strijd schuil tegen de loonkloof in Amerika.

Somewhere in that stadium @shelbylcole is screaming “equal pay” at the top of her lungs and deliriously happy pic.twitter.com/iSAOeTWL9W

— James Singer (@Jemsinger) 7 juli 2019

Hoewel de Amerikaanse voetbalvrouwen inmiddels voor de 4e keer wereldkampioen zijn geworden, en de mannen vooralsnog géén wereldtitel op hun naam hebben, is er nog altijd sprake van een grote pay gap tussen beide teams. Ter illustratie, uit berekeningen over de periode van 2013 tot 2016 blijkt dat, waar mannen gemiddeld $263,320 verdienden, vrouwen slechts een maximum van $99,000 verdienden. 

In maart hebben de vrouwen daarom een proces aangespannen tegen de Amerikaanse voetbalbond, ze zien het verschil in salaris als opzettelijke genderdiscriminatie. Wat het verschil in loon nog schrijnender maakt, is dat de vrouwen niet alleen vaker winnen, maar ook daadwerkelijk meer geld opleveren voor de voetbalbond, zo meldde de New York Times. Ze hebben negentien meer wedstrijden gespeeld, wat betekent dat ze minder verdienen, terwijl ze meer werken. 

Daarom gaat politica Alexandria Ocasio-Cortez nog een stapje verder en meldt dat het team niet gelijke lonen moet eisen, maar een verdubbeling.

At this point we shouldn’t even be asking for #EqualPay for the #USWMNT - we should demand they be paid at least twice as much https://t.co/VXITg24UB3

— Alexandria Ocasio-Cortez (@AOC) 7 juli 2019