Ze rent marathons, doorbreekt stereotypen en leeft precies zoals ze zelf wil. Rehaf Khatib inspireert! Lees hier haar verhaal.

Rehaf is de eerste moslima ooit die op de cover van een Amerikaans fitness tijdschrift staat met een hoofddoek op. Met haar Instagramaccount @RunLikeAHijabi inspireert ze andere moslima’s om uit hun comfort zone te stappen.

22 wedstrijden in 2 jaar

In een interview met Womens’s Running vertelt de zesvoudige marathon-ster hoe ze in de jaren negentig met haar ouders van Damascus (Syrië) naar Michigan (VS) verhuisde. Pas in 2012 begon ze met hardlopen, toen ze erachter kwam dat haar fitnessschool kinderopvang aanbood. Na de eerste race, was ze verkocht en niet meer te stoppen. In de afgelopen twee jaar liep ze zes marathons, veertien halve marathons en twee sprint triathlons. Dat doen wij haar niet na!

Dit is haar doel

Door het hardlopen ontdekte ze hoe ongebruikelijk het is om als vrouw te rennen in een hijab. Ze besloot een instagramaccount te starten om andere moslima’s te inspireren om meer te bewegen.

Rehaf: “Ik heb het idee dat vrouwen die zich bedekken vaak aarzelen om uit hun comfort zone te komen. Misschien komt het doordat er niet veel geschikte sportkleding voor ons is, maar misschien komt het ook door negatieve berichtgeving over moslima’s in de media.”

Waarom het past bij islam

En de islam en hardlopen gaan zelfs goed samen! Want het goed zorgen voor je gezondheid is volgens Rehaf een essentieel onderdeel van de islam. En fitness is daarvoor heel geschikt. “De Koran herinnert ons eraan dat onze lichamen een ‘amanah’ zijn, een geschenk dat we van God dat hij ons in vertrouwen heeft gegeven. Dus we hebben de plicht om goed met onze gezondheid om te gaan.”

Dit gaat ze nog meer doen

Het is haar life goal om deel te nemen aan zes grote marathons in de wereld. Ze heeft al meegedaan aan de marathons in Berlijn en Chicago. In april doet ze mee aan de Boston Marathon. Met haar deelname haalt ze ook geld op voor een stichting die zich inzet voor Syrische vluchtelingen in haar stad Michigan, om zelfstandig te worden. Lees daar meer over via de onderstaande link.