Netflix staat vol met internationale kostuumdrama's, detectives en ijzingwekkende series, maar vergeet niet alle documentaires waar het hart van menig sportliefhebber sneller van gaat kloppen. Toch kent dit genre nog veel verborgen schatten; wij zetten drie persoonlijke favorieten op een rij! 

Drie documentaires waar menig sportliefhebber warm voor loopt

#1. Zijn 22 was nog schoon

Oud-professioneel wielrenner Laurens ten Dam en presentator Stefan Bolt trokken er voor deze film op uit naar de Cevennen, in Frankrijk. De plek waar Tim Krabbé het boek De Renner schreef, dat uitgroeide tot de bijbel van het wielrennen. De documentaire Zijn 22 Was Nog Schoon is een hommage aan De Renner. Al fietsend - afgewisseld met de nodige koffiepauzes - bespreken ze passages uit het boek. De magie van De Renner komt samen wanneer Laurens ten Dam - citerend uit het boek van Krabbé' - het record op zijn favoriete beklimming, De Mont Aigoual, probeert te breken.

Verschillende (ex-)wielrenners, als Thijs Zonneveld en Cees Bol en een aantal wielericonen, waaronder Maarten Ducrot en Krabbé zelf blikken terug op de invloed die het boek op hen heeft gehad. "Het beste (wieler)boek ooit geschreven", volgens Ten Dam. Met warme beelden, afgewogen muziek en lovende woorden doet Zijn 22 Was Nog Schoon het boek de eer aan die het toekomt. Benieuwd geworden waar de titel naar verwijst? Kijk 'm hier terug!

#2. Skatekeet

De korte documentaire Skatekeet werd vertoond op het IDFA in 2015 - en niet zonder reden. Skatekeet gaat over een sport die maar zelden in de spotlight staat. Toch is skaten, vooral wat de gemeenschap en culturele waarde betreft, groots. De documentaire sleept je mee, zodanig dat je bijna zou vergeten dat je niet zelf de hoofdpersoon bent. Dat is namelijk Keet Oldenbeuving. Een jonge en talentvolle skater die haar draai probeert te vinden in de skatecultuur. En zoals eerder regel dan uitzondering in de sportwereld, valt ze als meisje op in een scène die wordt gedomineerd door mannen.

@LaurensGunneweg interview Edward Cook SKATEKEET morgen 14:45 Kids & Docs #Mediafonds @IDFA https://t.co/ln9lNyYc4D pic.twitter.com/LMkmROMhAh

— Mediafonds (@Mediafonds) November 24, 2015

We zien haar worsteling binnen de cultuur en het gemis als het gaat om lotgenoten in het skatepark. In een van de scènes weet Keet toch aansluiting te vinden bij een groep jongens die allemaal een stuk ouder zijn. En hoewel ze met haar skills respect weet af te dwingen, zie je ook de worsteling die hoort bij de positie van een buitenstaander.

De jongens, die doen allemaal wat drukker, stoerder en ze proberen grapjes uit te halen

Keet

Intussen is Keet uitgegroeid tot kampioen en werd ze tijdens het sportgala in 2019 uitgeroepen tot 'Talent van het jaar'. Benieuwd naar het hele verhaal en het traject waarbij haar worstelingen misschien wel de sleutel tot haar succes werden? Kijk dan hier de documentaire.

 #3. Wij zijn de beste! Ajax' laatste wereldbeker

24 mei 1995; een datum die voor velen Ajax-fans in het geheugen gegrift staat. Het is de avond waarop de Amsterdamse club de UEFA Champions League Finale wint van AC Milan. Andere Tijden Sport zond eerder dit jaar de Wij zijn de beste! Ajax’ laatste wereldbeker uit. Met de bokaal in zijn handen neemt sportpresentator Tom Egbers ons mee terug naar deze memorabele tijd. 

Van de politiek correcte filter - die het huidige voetbal volgens sommigen soms wat eentonig maakt - is in de documentaire geen sprake. Beelden van toenmalig burgemeester van Amsterdam, Schelto Patijn, die vanuit zijn kantoor de wedstrijd volgt, een verslaggever die zich in de lift tussen het basiselftal propt en ongekende gekte op het museumplein bezorgen kippenvel.

In de documentaire blikken sleutelfiguren Louis van Gaal, Edgar Davids en Danny Blind op een goudeerlijke manier terug. "Ik had ontslagen kunnen worden, dat gevoel heb ik nog steeds", vertelt Van Gaal. Met de budgetten was het op z’n zachts gezegd slecht gesteld. Zelfs voor het versturen van een kerstkaart kon geen geld meer worden vrijgemaakt. Ook Danny Blind doet een aantal bijzondere verhalen uit de doeken. Zo wijdt hij uit over zijn lange toiletbezoeken, waarbij wc-papierpropjes op de vloer fungeerden als tegenstander... "Ik wilde het gewoon even zien", zegt hij.

Het toilet: ✨

Zaterdagavond: Andere Tijden Sport over het succesvolle Ajax in de jaren 90, dat de Champions League én de Wereldbeker won

⏰ 22.50 uur
NPO1, https://t.co/SdNmnR2ZCr en NOS-app

Meer → https://t.co/PCDqIWMa8J pic.twitter.com/VO3BW6n9GG

— NOS Sport (@NOSsport) January 2, 2021

De wedstrijd waar het allemaal om gaat, was voor menig voetbalfan verre van indrukwekkend. Louis van Gaal is vijfentwintig jaar na dato nog steeds niet gecharmeerd van de kwaliteit van het spel. In de documentaire is dat echter bijzaak en kunnen we vooral met genot en weemoed terugkijken op een tijd van overwinningen en volle stadions. Iets dat nu misschien wel verder weg lijkt dan ooit. Wij zijn de beste! Ajax’ laatste Wereldbeker kun je hier terugkijken.

Het innerlijke conflict, de voors en tegens van een hechte sportcultuur, de heisa en de menselijke maat; in deze documentaires komt het allemaal aan bod. Dus zet Netflix een avondje aan de kant en verrijk jezelf met deze sportverhalen!

Geschreven door Jan Guldemond, die stage liep op onze tv-redactie en gek is op - zoals je hebt gemerkt - sportverhalen.