Een rentree waar je u tegen zegt. Na vijftien jaar trekt Mike Tyson zijn bokshandschoenen weer aan en zien we hem oud en vertrouwd op zijn lievelingsplek. Zou hij op zijn 54-jarige leeftijd het oor van zijn tegenstander Roy Jones Jr. intact houden?

Mike Tyson

Daar sta je dan, in een donker steegje. Bewapend met zijn bokshandschoenen komt hij op je af. Er is geen uitweg, geen vluchtroute. Tien stappen is hij nog verwijderd, dan nog vijf, één… En dan word je wakker. Badend in het zweet.

De kans is zomaar aanwezig dat menig wereldburger ooit over deze bokslegende heeft gedroomd. Mike Tyson, de man die wordt beschreven als meedogenloos en bekend staat om zijn explosieve karakter. Na vijftien jaar keert hij terug naar de plek die hem de bijnaam 'Iron Mike' heeft gegeven...

Behind the scenes met @AlexBoogers en zijn ode aan Mike Tyson: ‘De ballade van de vogeljongen’. ‘’En trekt Mike zijn bokshandschoenen weer aan. Wat de massa waanzin vindt, is voor hem: thuis.’’ #ditisM pic.twitter.com/jYRfvPlWVc

— Margriet van der Linden (@dit_is_M) November 26, 2020

De beruchte bokser

"Ik ga de ring weer in. Maak je niet druk, ik ga geweldig zijn", laat de levende bokslegende Tyson weten. Schrijver Alex Boogers, groot boksfan, is totaal gefascineerd door Tyson. "Bokser Muhammad Ali was flamboyant, sprak veel - eigenlijk een en al rap", zegt hij aan tafel bij Margriet. Tyson is totaal het tegenovergestelde, voegt hij toe. "Hij was een geketend dier dat losgelaten werd in de ring en sloeg vervolgens iedereen binnen een ronde knock-out."

Links Muhammad Ali, rechts Mike Tyson

"I'm gonna knock you down"

Oud-bokskampioen, Arnold Vanderlyde, die ook aan tafel zit, is het eens met schrijver Boogers. Hij heeft de beruchte bokser ooit ontmoet, vertelt hij aan tafel. "Ik kwam hem na een wedstrijd - die hij uiteraard makkelijk had gewonnen - tegen op het vliegveld. 'Are you the tall one', vroeg hij aan mij." Een leuk gesprek volgde, al werd het korte lontje van Tyson gelijk zichtbaar. 'Let's make a fight in Amsterdam, I'm gonna knock you down, I will kill you", zei Tyson tegen Arnold. 

Een man die bekendstaat om zijn killersmentaliteit, zijn hardheid en vechtlust, laat in een interview zien dat hij ook kwetsbaar kan zijn. Zo moest hij in 2009 afscheid nemen van zijn dochter Exodus, die na een ongeluk op een hardloopband in een sportschool haar leven verloor. In gesprek met een journalist, vertelt Tyson over die pijn en de hang naar drugs.

"Ik heb een week cocaïne gebruikt. Ik moest gewoon high worden, maar ik kon er niet mee omgaan." Na deze bekentenis verlaat de bokser het interview, zichtbaar geëmotioneerd. "Ik moet volwassen worden, maar dat is moeilijk."

Tyson geëmotioneerd in gesprek met de journalist

Het bijt-incident 

Terug naar de bokser, de meedogenloze Tyson. En dan moeten we het natuurlijk hebben over het bijt-incident. Oud-bokskampioen, Arnold Vanderlyde, deed destijds verslag. 

Een actie die Arnold afkeurt. "Dit doe je niet als je fysiek en mentaal in balans bent. Hij is altijd zijn weg verloren", vertelt hij aan tafel. Maar nu is het 2020 en 'Iron Mike' is 54 jaar oud. Is het eigenlijk wel verstandig dat hij terugkeert in de ring? Arnold slaakt een diepe zucht. "Once a fighter, always a fighter." Kijk hier het hele gesprek terug: