De zoveelste hattrick van Ronaldo, het laatste optreden van Iniesta, dit WK kan voor veel redenen de geschiedenis ingaan. Maar het is óók het WK waar de Duitse en Britse omroepen voor het eerst een vrouwelijke commentator hebben ingeroosterd. En het WK dat heel veel mensen daar over doordraaien. Spiegel Online brengt de ophef in kaart. 

Claudia Neumann en Vicki Sparks

Claudia Neumann is voetbalcommentator voor de Duitse zender ZDF en heeft dit WK al drie wedstrijden van commentaar voorzien. Vrij uniek, want het is nog steed niet gebruikelijk om vrouwen een wedstrijd te horen verslaan. Natuurlijk snappen we best dat je er even aan moet wennen om een vrouwenstem te horen boven al dit voetbalgeweld uit, maar voor sommigen gaat dit allemaal net iets te snel. En die laten zich hier naar hartenlust over uit op Twitter.

“Claudia mag van mij de gang van het ZDF dweilen, maar alsjeblieft geen wedstrijden becommentariëren,” aldus één van de vele tweets.

Claudia Neumann soll von mir aus beim ZDF den Flur wischen, aber bitte nicht kommentieren. #COLJPN

— Kaiser Wilhelm II. (@WillyDerZweite) 19 juni 2018

Lieber @ZDF bitte feuert Claudia Neumann das ist wirklich unerträglich für einen Zuschauer

— Marc (@De7rox) 19 juni 2018

Lieve ZDF, ontsla alsjeblieft Claudia Neumann, het is ondraaglijk voor de kijker om aan te horen.

Ich möchte keine Frau als Fussballkommentatorin! Ich, wohlgemerkt! Warum darf ich das nicht sagen? Warum bin ich dann ein Sexist?? Warum?? #ClaudiaNeumann

— Hugo Demel (@akebed) 21 juni 2018

Ik wil geen vrouw als voetbalcommentator! Let wel, ik! Waarom mag ik dat niet zeggen? Waarom ben ik dan een sexist?? Waarom? #ClaudiaNeumann

Thomas Fuhrmann, het hoofd van de ZDF-sportredactie, mengde zich ook in de discussie. “Hier wordt duidelijk iets fundamenteels aangekaart: een vrouw becommentarieert een WK wedstrijd van de mannen,” zegt hij. “En sommige mannen draaien daar helemaal van door.”

Lekker nuchter

Iedereen in Duitsland lijkt er een mening over te hebben. “Waanzin, dat men kennelijk nog steeds moet benoemen wat een seksistische drek dat is,” zo schrijft journalist Julian Dörr in de Süddeutsche Zeitung over alle haatreacties. Neumann zelf reageert nogal nuchter en vat het allemaal niet te serieus op: “Normaal krijgen mijn mannelijke collega’s alles over zich heen. Ik heb ze deze keer een beetje ontlast.”

Neumann is niet de enige die dit WK haar debuut maakte en óók niet de enige die hiermee voor een kleine rel zorgde. Gisteren was Vicki Sparks namelijk de eerste vrouw die op de BBC een wereldbekerwedstrijd van commentaar voorzag. En dat klonk zo:

Girlpower ‍♀ een bijzonder moment voor Vicki Sparks en BBC Sport! Als eerste vrouwelijke commentator doet ze live verslag van een WK-wedstrijd voor de Engelse televisie. #PORMAR #WorldCup

Wedstrijdverslag → https://t.co/IQTej8as9m pic.twitter.com/I2rfMzpB7b

— NOS Voetbal (@NOSvoetbal) 20 juni 2018

Ook zij kreeg dezelfde reacties over zich heen.

Yup she’s made history. For the first time I’m having to watch a match with the mute button pressed. Her screeching voice is just too annoying.

— smarty pants (@smartyp10684851) 20 juni 2018

Why oh why must we have women commentating on football ?? Please someone tell Vicki Sparks she is trying too hard, I enjoy football but please girls leave it to the men !!

— NannyGoat (@nannygoatwba) 20 juni 2018

I know it’s a brave new world and all but a female commentator, Vicki Sparks, on the BBC for a live World Cup match is too far. Get her tae fuck as her voice goes right through me!

— huarty (@huarty) 20 juni 2018

Tussen alle haatcomments krijgen Neumann en Sparks gelukkig ook heel wat bijval. Zelfs door Nederlanders! Want ook hier zijn de vrouwelijke voetbalcommentatoren opgevallen. Rest ons alleen nog de vraag: welke vrouw gaat dit bij ons doen?

Argentinië- IJsland bij @ZDF becommentarieerd door een vrouw, Claudia Neumann.. toll! (Wanneer volgt Nederland?) #WM2018 #WorldCup

— Sterre Lindhout (@sterrelindhout) 16 juni 2018

wanneer volgen jullie het goede voorbeeld @NOSsport ?

— Marjan (@Marjan79) 20 juni 2018

Het enthousiasme is er in ieder geval al. Volgend jaar is het WK vrouwenvoetbal, dus dat zou een goede start zijn. En wie weet sturen we over vier jaar ons mannenelftal weer naar het WK, misschien óók met een vrouwelijke commentator.