Maradona is niet meer… Vele fans over de hele wereld rouwen en de eerbetonen aan de Argentijnse profvoetballer zijn niet bij te houden. "Hij was de allerbeste die we ooit hebben gehad", klonk het ook aan onze talkshowtafel. Toch zijn er ook kritische reacties, bijvoorbeeld van voormalig keeper Shilton...

Maradona 1986

Het WK in '86

Een moment dat keeper Peter Shilton nooit meer gaat vergeten. We nemen je even mee terug in de tijd, naar 1986. Het jaar waarin Evert van Benthem de Elfstedentocht wint, attractie Fata Morgana in de Efteling wordt geopend en het jaar waarin Flevoland zich mag voegen bij de andere provincies in Nederland. Maar, natuurlijk doelen we op het WK, met de ultieme glansrol voor Diego Maradona.

Lees ook:

Uiteindelijk wordt de grootste competitie ter wereld gewonnen door Argentinië, maar dat ging niet zonder een vleugje controverse. "Mijn leven is al lang verbonden met dat van Diego Maradona - en niet zoals ik had gewild", laat keeper Shilton in de Daily Mail weten. Hij heeft het over één van de bekendste momenten uit de voetbalgeschiedenis: het 'hand van God'-doelpunt.

Wat gebeurde er precies? 

"Hij heeft nooit zijn excuses aangeboden”, vertelt de voormalig keeper van Engeland. En dat irriteert hem mateloos, laat hij weten. Die ene wedstrijd in Mexico, waar Argentinië en Engeland in de kwartfinale tegenover elkaar staan. Shilton op doel bij de Engelsen, Maradona in de aanval voor de Argentijnen. En dan hét moment dat voor altijd de boeken in zou gaan: Maradona gebruikt - tegen de regels in - zijn hand om de bal over doelman Peter Shilton heen te wippen en op die manier te scoren. De goal wordt toegekend…

"Terwijl hij wegliep om het te vieren, keek hij zelfs twee keer achterom, alsof hij wachtte op het fluitsignaal van de scheidsrechter. Hij wist wat hij had gedaan. Iedereen - behalve de scheidsrechter en twee grensrechters", vertelt de keeper die het nog steeds moeilijk te verdragen vindt…

'Hand van God'

Een beslissing die heel veel stof heeft doen opwaaien. De scheidsrechter dacht namelijk dat Maradona zijn hoofd had gebruikt. Een verkeerde inschatting, die later, na de wedstrijd, zorgde voor een van de beroemdste uitspraken uit de sportgeschiedenis. De voetballer claimde dat zijn doelpunt gedeeltelijk met het hoofd was gemaakt en 'gedeeltelijk met de hand van God'.

Het ‘hand-van-God-moment’

Het was een bittere pil voor de keeper van Engeland. "Zonder het eerste doelpunt had hij het tweede niet gescoord", vertelt hij. "Hij scoorde vrijwel onmiddellijk een schitterende tweede goal, maar we waren nog steeds aan het bijkomen van wat er minuten eerder was gebeurd."

Een goal die voor altijd pijnlijk blijft

"Wat ik niet leuk vind, is dat hij zich nooit heeft verontschuldigd", voegt de keeper toe. "Hij heeft op geen enkel moment gezegd dat het valsspelen was." Sterker nog, Maradona leek juist trots op het doelpunt en noemde het de 'hand van God'. "Het lijkt erop dat hij grootsheid in zich had, maar helaas geen sportiviteit."

Ondanks dit voorval, gaat Maradona de boeken in als een van de beste voetballers aller tijden. Benieuwd naar meer over deze legende? Kijk dan dit gesprek terug: