Heb jij het al gehoord? Een Nederlander pakte voor de vierde keer de overwinning op de Giro. Maar er was geen live tv-uitzending, geen uitzinnig publiek op straat en ook geen extravagante huldiging. Waarom niet? Anna van der Breggen is een vrouw en won de Giro d’Italia Donne. 

Anna van der Breggen

In de wielersport is er nog veel winst te behalen als het gaat om een evenredige verdeling in aandacht voor mannen- en vrouwenritten. Of het nu gaat om de Vuelta, Ronde van Vlaanderen of de Tour de France (waar vrouwen überhaupt pas in 2022 aan mee kunnen doen), de sport wordt door mannen gedomineerd.

Lees ook:

Zes van de tien voor Nederland

Vollering is de 6,5 jaar jongere ploeggenoot van Van der Breggen, die eerder dit jaar de winst pakte op La Course en nu voor het eerst meedeed met de Giro d’Italia Donne (voorheen de Giro Rosa). De drie Nederlandse vrouwen Van der Breggen, Vos en Wiebes waren bij elkaar goed voor een overwinning op zes van de tien etappes tijdens deze Giro.

Gisteren won een Nederlander voor de vierde keer (!) de Giro.

Het was niet live op tv. Niet trending op twitter. Er komt geen rondvaart door de grachten. En geen roze tompoucen bij de Hema.

Want de viervoudig Giro-winnaar is een vrouw.https://t.co/QCMCIBmaMC

— Marijn de Vries (@marijnfietst) July 12, 2021

Hopelijk zijn deze sporters en hun glansrijke ritten een voorbeeld voor jonge meiden om ook op de fiets te stappen, wie weet domineren zij over een paar jaar de media met hun overwinningen!