Een voetbalclinic winnen van legende Diego Maradona, die vervolgens negen pogingen nodig heeft om een kunstje te laten zien, en na vijf minuten weer verdwenen is. Voor de een zou het een grote teleurstelling zijn, voor Ruben Bos (24) zijn het een van de meest memorabele minuten ooit. "Dit was once in a lifetime."

Diego Maradona & Ruben Bos

Afspraak is afspraak (maar niet voor Maradona)

Anno 2020 zijn we drie jaar verder, maar het enthousiasme van Ruben is onverminderd groot als hij praat over die ene dag. Bíjna dreigt alles in het water te vallen: de busrit naar locatie is er een die twee uur had moeten duren, maar dat worden er ruim drie en een half. Daarbij geldt 'afspraak is afspraak' niet voor the man himself: een dag eerder komt Maradona niet opdagen bij een meet & greet waar vijftig man hun held staat op te wachten.

Maar ook hij zei: dit ga je maar één keer meemaken

Na het nodige bier, gesponsord door de voorzitter van hun club Ijsselmeervogels, vertrekken ze onder leiding van sportpresentator Hélène Hendriks met de bus. Zestien man sterk, gekleed in presentatietenue en met een enthousiasme waar peuters tijdens het sinterklaasfeest en schoolreisje niet tegenop kunnen.

"De helft van de spelers weigert trouwens normaal dat tenue aan te trekken - wat weer een tientje voor de pot oplevert - maar die dag had iedereen het braaf aan. De clinic vond een dag nadat we waren verrast met het nieuws dat we hadden gewonnen al plaats, maar iedereen heeft alles uit zijn handen laten vallen en vrij genomen. Zes jongens werken bij hetzelfde bedrijf, dat was even jammer voor de baas, maar ook hij zei: dit ga je maar één keer meemaken."

Naast dat buffet hebben we ons omgekleed

Aan tafel met de bazen

"We kwamen aan in hotel De Burg in Mierlo, waar Maradona verbleef tijdens het trainingskamp van zijn club Al-Fujairah. Bij een enorm buffet tussen allerlei hoge piefen mochten we aanschuiven, vanaf dat moment ging alles heel snel. Ineens moesten we ons omkleden om het veld op te gaan, waarop wij naast dat buffet allemaal onze trainingskleren hebben aangetrokken. Onder leiding van topscorer van VVV-Venlo Maurice Graef mochten we het veld op." Het team van Maradona speelde een oefenwedstrijd tegen jong NEC op het veld daarnaast. "Vanaf het moment dat wij naast hen aan het trainen waren, was het wachten op het fluitsignaal dat het einde van hun wedstrijd zou betekenen."

Hélène Hendriks & Ruben Bos

"Hij viel nog net niet om"

Eindelijk was het moment daar. "Met bodyguards kwam Maradona onze kant op, waar wij hem met een erehaag hebben verwelkomd. Eén voor één kregen we een hand. Toen was het tijd voor de clinic." Een trucje leren van de legende: een droom voor velen. "Hij had een oefeningetje met een trampoline waar je de bal in moest gooien, om hem vervolgens in het doel te schieten. Hij deed het voor, maar hij kon er geen bal van. Hij kon net lopen, toen hij aankwam dacht ik al: hij waggelt, hij valt net niet om. Hij is natuurlijk totaal niet bezig met zijn gezondheid. We verwachtten daarom al niet dat hij hem vol in de kruising zou schieten, maar in ieder geval wél op doel. Het ging zó vaak fout, ik heb de keren geteld. Bij de negende keer schoot hij in het doel, we hebben gejuicht alsof we de Champions League wonnen."

Lees ook:

De droom om allemaal een foto en een handtekening te bemachtigen, mochten ze ook snel laten varen. "Hélène zei al, jullie kunnen denk ik blij zijn als je één handtekening krijgt. Daar zijn we vól voor gegaan. 'Hier kom je niet onderuit', dachten we. We hebben dat shirt in zijn handen gedrukt en die hangt nu op een fantastisch plekje in onze kantine."

Ik heb hem bij zijn schouder gepakt en hem naast mij getrokken

Schouder aan schouder

"Het mooiste moment was de teamfoto die we gingen maken. Ik heb Maradona bij zijn schouder gepakt en hem naast me getrokken. Ik sta links naast hem op de foto, nummer 22. Ik stond gewoon strak tegen hem aan: armen om elkaar heen. Het lijkt zo normaal als ik dat terug zie, maar het was echt bijzonder. Voor hem zijn wij natuurlijk één in een miljoen geweest, maar voor ons is dit moment super speciaal."

Ijsselmeervogels 3 & Diego Maradona

Voor de één klinkt het als een koude kermis waar je van thuiskomt: een clinic winnen met Maradona en hem vervolgens binnen no-time van het veld zien verdwijnen, maar Ruben vergeet die dag nooit meer. "Dit was echt een hoogtepunt in de vier jaar van ons team Ijsselmeervogels 4. Daarbij overleed diezelfde dag ook mijn oma, dus het was een dag vol hoogte- en dieptepunten.

En het nummer Life is Life, dat draaien we ieder bijzonder moment nog keihard in de kleedkamer. Het is het lied waarop Maradona trucjes doet, voor ons is dat het nummer waarbij we voor altijd terugdenken aan deze dag. Once in a lifetime."