22 juni 2020 19:00

Jan Terlouw, Dries van Agt, Marike Barendse, Lucelle Comvalius, Carla, Sena, Donna Koornstra, Halina Vos, Harsch Mishra, Lieve Nauta, Bart Chabot en Maurits Chabot.

Te gast: Jan Terlouw, Dries van Agt, Pieter Winsemius, Bart Chabot, Maurits Chabot, Marike Barends, Lucelle Comvalius en leerlingen Carla, Sena, Donna, Halina, Harsch en Lieve.
De vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden zijn (over)vol. De Griekse regering doet afgelopen oktober een wanhopige oproep aan alle EU-landen om minderjarige weeskinderen op te nemen. Veel landen stemmen in en verwelkomen de kinderen, maar Nederland houdt de grenzen dicht. Demonstraties, verzet en oproepen vanuit allerlei hoeken worden niet gehoord. Nu spreken ook oud-politici zich uit tegen het besluit van het huidige kabinet om de kinderen niet op te nemen. Jan Terlouw en Dries van Agt praten over de rol van het kabinet in deze schrijnende casus. Hoe bespreken we racisme in de klas? Vandaag ging de kogel door de kerk: Nederland komt met een nieuw geschiedeniscanon. Welke onderwerpen moeten er op school worden besproken en aan welke 'helden' uit de geschiedenis wordt aandacht besteed? Het vernieuwde canon zet onderwerpen en keuzes uit het verleden in een nieuw daglicht. Hoe kunnen we de geschiedenislessen verbeteren met het oog op racisme? We bespreken het met docenten Marike Barends, Lucelle Comvalius en leerlingen Carla, Sena, Donna, Halina, Harsch en Lieve. Fans hebben er lang op moeten wachten, maar het nieuwe album van Bob Dylan ligt in de winkels. Voor de inmiddels 79-jarige Amerikaan is het zijn 39ste album gevuld met ruim een uur aan muzikaal werk van de singer-songwriter. Bart Chabot is opgegroeid met de muziek van Dylan en ook zijn kinderen hebben het werk van jongs af aan leren kennen. We bespreken zijn nieuwe (en oude!) werk samen met Bart Chabot en zijn zoon.