Trump
Maic Oudejans
Maic Oudejans
Freelance schrijver

De 5 belangrijkste redenen om Trump te laten vallen volgens (ex-)aanhangers

Supporters van Donald Trump laten hun president bij bosjes vallen, blijkt uit een poll van CNN. Terwijl het kamp van Trump excuses eist van de nieuwszender, werd op Reddit gevraagd wat de druppel was voor ex-Trump aanhangers om hun de president niet meer te steunen. We zetten de vijf belangrijkste redenen op een rij.

Trump
Donald Trump ANP Foto

Biden gaat aan kop

Begin juni hield CNN een poll onder 1259 Amerikanen, waaronder 250 zwarte respondenten. Daarin krijgt Joe Biden 55% van de stemmen tegenover slechts 41% voor Trump, een klinkende overwinning voor de democraat dus. En deze uitslag staat niet op zichzelf. Volgens de New York Times laat een reeks recente polls dezelfde trend zien. Voor Trump is dat reden om excuses en rectificatie te eisen van CNN. Voor Reddit-gebruiker MsMerdaccino is het reden om op  r/AskReddit te vragen wat voor ex-Trump-aanhangers de druppel was die de emmer deed overlopen. Binnen een dag volgen er meer dan 5.300 reacties met de meest uiteenlopende redenen. Dit zijn de vijf belangrijkste.

‘Hij doet me denken aan mijn hond’
‘Hij doet me denken aan mijn hond’Reddit

#1.    ‘Hij doet me denken aan mijn hond’

"Ik moet toegeven dat ik een tijd lang onpartijdig was. Ik vond het een prettig idee dat Trump geen fuck gaf en zich niet onder druk liet zetten door lobbyisten en deels agnostische ideeën had", begint redditer OpportunityCostX zijn verhaal. "Daar ben ik nu overheen. Hij is een klassieke demagoog, geeft de schuld aan de media als zij leugens benoemen, is aangetrokken tot geweld, leg de schuld bij anderen neer en danst zelfverzekerd voor de camera. Daarnaast kan hij zich niet inhouden. Hij doet me denken aan mijn hond. Zodra ze wordt losgelaten gaat ze op zoek naar een prooi. Ze duikt achter waardeloze plastic zakken aan die over die weg zweven, ook al zou dat betekenen dat ze geraakt wordt door verkeer en haar dat mogelijk fataal wordt." Volgens een van de vele reacties is het een van de meest treffende metaforen voor Trump die hij ooit heeft gehoord.

Het verhaal van mijn grootouders
Het verhaal van mijn grootoudersReddit

#2.    Misbruik van het geloof

Redditgebruiker R1chghetto vertelt het verhaal van zijn grootouders. "Mijn Christelijke grootouders zijn 180 graden gedraaid in hun standpunt over Trump. Dat gebeurde toen hij op de foto ging met een Bijbel na het bestoken van demonstranten met traangas. Mijn opa vertelde me dat als Jezus in (Washington) DC was geweest die dag, dat Hij aan de kant van de vreedzame demonstranten had gestaan en niet naast Trump." R1chghetto krijgt daarop zóveel bijval dat hij zijn eerste Reddit ‘award’ ontvangt. Daarop heeft hij nog wijze raad voor zijn medegebruikers: "Het frustreerde me altijd dat mijn opa Trump bleef steunen ondanks al zijn schandalen. Maar in plaats van ‘ik zei het toch’ te zeggen, heb ik hem aangemoedigd. Soms duurt het langer voor bepaalde mensen veranderen. Ik ben blij dat m’n opa dat uiteindelijk gedaan heeft."

‘Ik raakte bevriend met mensen met een andere afkomst’
‘Ik raakte bevriend met mensen met een andere afkomst’Reddit

#3.    ‘Ik raakte bevriend met mensen met een andere afkomst’

De reactie van Bronzepug is misschien iets wat we allemaal zouden moeten doen: "Ik ging bij de marine en raakte bevriend met een paar 'minderheden'. Door met hen te praten en te leren van hun ervaringen, is eerlijk gezegd wat mijn overtuigingen het meest veranderd heeft", vertelt de inmiddels ex-marinier. "Vooral mijn toenmalige sergeant, een latinojongen: Hij praatte net zo graag over politiek als ik en hoewel hij liberaal was en ik niet, waren we in staat om te praten en het met elkaar oneens te zijn, zonder ruzie te krijgen. Ik ben ontzettend dankbaar voor deze ervaring. Het veranderde mijn overtuigingen volledig ten goede."

Trump, protesten en de pandemie
Trump, protesten en de pandemieReddit

#4.    De manier waarop Trump omgaat met de protesten en de pandemie

Veel reageerders noemen deze twee punten samen: de reacties op de coronacrisis en de manier waarop Trump omgaat met de protesten naar aanleiding van de dood van George Floyd. Zo schrijft redditer Demoniclyde: "Ik steunde Trump in 2016, omdat ik onder druk gezet werd door conservatieve, soms zelfs een beetje racistische familieleden. Ik bleef hem steunen. Tijdens de grote ‘shutdown’ van de regering eind 2018 en begin 2019 ging mijn geloof in Trump omlaag. Daarna ben ik me gaan inlezen over hem. Alle nare shit waar hij bij betrokken is, dat heeft mijn vertrouwen in hem vernietigd. De laatste maanden ben ik hem zelfs gaan haten door de manier waarop hij omgaat met de pandemie en de moord op George Floyd. Terugkijkend realiseer ik me dat ik heel fout zat en misleid ben, ik zal alles doen om zijn ass eruit te krijgen in november."

“Ik was een Trump-supporter van het eerste uur"
“Ik was een Trump-supporter van het eerste uur"Reddit

#5.    ‘Hij is een f*cking idioot’

Veel duidelijker dan de reactie van Mr.Frogbog wordt het niet: "Ik was een Trump-supporter van het eerste uur. Ik ging naar bijeenkomsten, kocht T-shirts en luisterde naar Rush Limbaugh (een conservatieve radiotalkshow host en politiek commentator) Covid-19 was de druppel. Een vriend van me verwoordde het goed: Op een gegeven moment besloten we dat het slecht was om naar wetenschappers en universitair opgeleide professionals te luisteren. Ik overwoog daardoor al een tijdje om me van hem af te keren en toen twitterde Trump: when the looting start, the shooting starts. Hij is een f*cking idioot."

Seksisme de ondergang van Trump?

Het zijn stuk voor stuk goede redenen om niet meer op Trump te stemmen. Maar een reden die niet veel voorbij kwam op Reddit zou in de praktijk weleens de nekslag kunnen worden voor Trump. Zijn vrouwonvriendelijkheid en seksueel overschrijdend gedrag, kunnen er volgens de New York Times weleens voor zorgen dat Trump niet herkozen wordt. Onder de vrouwelijke stemmers in de poll krijgt Trump namelijk 25% minder stemmen dan rivaal Biden. Toch laat Trump vooralsnog geen enkele vorm van zelfreflectie zien. En daarmee lijkt de weg vrij voor Joe Biden om in november het presidentschap binnen te slepen namens de democraten. Want sinds Bill Clinton in de zomer van 1992 stond geen enkele democratische kandidaat er zo goed voor als Joe Biden nu.

Bron: 
The New York Times
Bron: 
CNN