Osama bin Laden
Photograph of M

De moeder van Osama bin Laden spreekt zich voor het eerst openlijk uit

“Hij werd plots een andere man.” Voor het allereerste vertelt de moeder van Osama bin Laden aan over haar zoon, hun familie en haar leven na 9/11.

Osama bin Laden
Osama bin LadenGetty Images

Nooit eerder sprak Alia Ghanem, de moeder van Al Qaida-oprichter Osama bin Laden, met de pers. Begrijpelijk, want haar zoon is verantwoordelijk voor de grootste terroristisch aanval ooit op Amerikaanse bodem: de aanslagen van 9/11. Na lange onderhandelingen lukte het The Guardian om met haar en haar twee overgebleven zoons te spreken.

“Hij was een goed kind”

Maar het is Ghanem die voornamelijk het woord voert. Ze beschrijft haar kind als een liefdevolle zoon die ergens de weg is kwijtgeraakt. “Mijn leven was heel moeilijk, omdat hij altijd weg was,” vertelt ze aan The Guardian. “Hij was een goed kind en hij hield veel van mij.”

Ghanem is inmiddels in de zeventig en haar gezondheid is niet opperbest. In haar huis staan overal foto’s van haar zoon, die in 2009 in Pakistan door de VS werd gedood. De Bin Ladens zijn nog steeds één van de rijkste families van Saoedi-Arabië. Hun bouwbedrijf heeft het moderne Saoedi-Arabië praktisch uit de grond gestampt. Dat is ook te zien aan hun huis. Het is groots en weelderig.

Ghanem beschrijft haar eerstgeboren kind als een verlegen jongen met academische kwaliteiten. Later werd hij een sterke, gedreven en vrome twintiger. Op dat moment studeerde hij economie aan King Abdulaziz University in Jeddah, de plek waar hij radicaliseerde. “Hij werd plots een andere man,” vertelt Ghanem. Eén van de mannen die hij daar ontmoette was Abdullah Azzam, een lid van het Moslimbroederschap. Hij werd later Bin Ladens spiritueel adviseur.

“Dit heb ik nooit gewild”

“Hij was een heel goed kind, tot hij deze mensen ontmoette,” vertelt zijn moeder. ‘‘Zij hebben hem gebrainwashed. Je kan het gerust een sekte noemen. Ik zei hem altijd dat hij van deze mannen weg moest blijven, maar hij was nooit eerlijk over wat hij allemaal uitspookte. Daarvoor hield hij teveel van mij.”

Hij was een goed kind en hij hield veel van mij

Alia Ghanem, de moeder van Osama bin Laden

Of Ghanem ooit had verwacht dat haar oudste zoon een jihadist zou worden? “Dat had ik nooit kunnen bedenken,” vertelt ze. “We waren allemaal heel erg van streek. Ik heb dit nooit gewild. Waarom gooide hij alles op deze manier overboord?”

Zijn halfbroers zien het anders

Op een gegeven moment verlaat Ghanem de kamer om te rusten en nemen Osama’s halfbroers Ahmad en Hassan het gesprek over. Voor hen ligt het compleet anders. “Het is belangrijk om te onthouden dat een moeder nooit een objectieve ooggetuigen kan zijn,” vertellen ze de journalist. “Het is nu 17 jaar geleden sinds 9/11 en ze blijft in ontkenning als het over Osama gaat,” vertelt Ahmad. “Ze hield zoveel van hem en weigert hem de schuld te geven van zijn daden. In plaats daarvan geeft ze iedereen om hem heen de schuld. Ze kent alleen de lieve jongen, maar ze heeft hem nooit als jihadist leren kennen.”

Ik ben ergens heel trots op hem

Hassan, de halfbroer van Osama bin Laden

Toch heeft Hassan moeite om zijn transformatie van gelovige jongen tot beruchte jihadist te bevatten. “Ik ben ergens heel trots op hem. Hij was wel mijn oudste broer en hij heeft me veel geleerd. Maar ik ben niet trots op hoe hij was als een man.”

De rest van dit artikel moet je zeker even lezen in The Guardian. Klik op de onderstaande link.

Bron: 
The Guardian