Jan Logie - in het midden - klapt als bekend wordt dat 'haar' wet het heeft gehaald
Photograph of M

Dit is het eerste land dat betaald verlof geeft aan slachtoffers van huiselijk geweld

Nieuw-Zeeland schrijft geschiedenis. Gisteren werd een revolutionaire nieuwe wet aangenomen die slachtoffers van huiselijk geweld recht geeft op 10 dagen betaald verlof. En dat is maar wat nodig.

Jan Logie - in het midden - klapt als bekend wordt dat 'haar' wet het heeft gehaald
Jan Logie - in het midden - klapt als bekend wordt dat 'haar' wet het heeft gehaaldGreen Party, via The Guardian

Huiselijk geweld is verschrikkelijk en komt helaas nog overal op de wereld voor. Ook in Nieuw-Zeeland is het een nijpend probleem: zij hebben een van de hoogste percentages meldingen van huiselijk geweld in de wereld. Elke vier minuten wordt de politie ingezet vanwege huiselijk geweld.

Dat kan zo niet langer en daarom besloot het parlement drastische maatregelen te nemen. Deze week werd een nieuwe wet geaccepteerd, die ervoor zorgt dat mannen en vrouwen die slachtoffer van huiselijk geweld zijn tien dagen betaald verlof krijgen. Deze dagen kunnen ze gebruiken om hun partner te verlaten, een nieuw onderkomen te vinden en het allerbelangrijkst: om zichzelf én hun kinderen te beschermen.

Deze vrouw mogen we bedanken

Dit revolutionaire idee komt uit de koker van Jan Logie, een politicus voor de Green Party in Nieuw-Zeeland. Voor ze de politiek in ging, werkte ze in vrouwenopvangcentrum. Het onderwerp gaat haar dus aan het hart en dat moet ook wel, want ze heeft maar liefst zeven jaar lang gewerkt aan deze wet. Afgelopen woensdag was het dan zover: met 63 stemmen voor en 57 stemmen tegen werd ‘haar’ wet een feit.

Logie had het even moeilijk toen ze het goede nieuws hoorde. “Deze wet is belangrijk, omdat we het probleem in de hele samenleving aanpakken,” was haar eerste response. “Huiselijk geweld is niet alleen een taak voor de politie, maar we hebben allemaal een verantwoordelijkheid om de slachtoffers te helpen. Deze wet gaat om het veranderen van culturele normen. Hiermee zeggen we: dit gaat ons allemaal aan en het is niet oké.”

Je neemt het mee naar de werkvloer

Maar waarom is verlof zo belangrijk voor slachtoffers van huiselijk geweld? “Huiselijk geweld blijft niet alleen binnen de vier muren van je huis. Er is veel onderzoek dat aantoont dat slachtoffers van huiselijk geweld ook niet veilig zijn op de werkvloer,” legt Logie uit. “Ze worden bijvoorbeeld door hun partner gestalkt door constant e-mails te sturen, op te bellen of hen en hun collega’s te bedreigen.” Het gebeurt maar wat vaak dat mensen om deze reden stoppen met hun werk of ontslagen worden. Waardoor ze nóg afhankelijker worden van hun gewelddadige partner.

Waarom financiële onafhankelijkheid zo belangrijk is

Nee, deze nieuwe wet gaat niet de magische oplossing zijn voor alle problemen rondom huiselijk geweld in Nieuw-Zeeland. Maar het is wel een stap in de goede richting, zo vindt ook Ang Jury, de directeur van een vrouwenopvangcentrum. “We weten dat de economische situatie van vrouwen heel erg belangrijk is voor de keuzes die ze maken. Wat kan je wel doen en wat niet? Als vrouwen weten dat ze hun baan kan houden ondanks huiselijk geweld, dan scheelt dat veel,” vertelt Jury.

Het is nodig

Vanaf april gaat deze nieuwe wet van kracht. Het is een belangrijke eerste stap. Zeker voor een land waar huiselijk geweld een groot probleem is. Holly Carrington, woordvoerder voor een organisatie die slachtoffers van huiselijk geweld helpt, legt het simpel uit:

“Natuurlijk zijn we dolblij met de nieuwe wet, maar als je kijkt naar het grote plaatje blijft huiselijk geweld een groot probleem. Onze vrijwilligers hebben het zo druk. We krijgen elke dag te maken met gevaarlijke zaken en het huidige systeem helpt slachtoffers te weinig. We hebben eigenlijk niet eens de tijd genomen om de nieuwe wet te vieren, omdat we het zo druk hebben. Misschien hadden we dat wel moeten doen, want het is een grote overwinning.”

Bron: 
The Guardian