Maryam Nawaz. Foto: ANP
Photograph of M

Hoe een lettertype de ondergang betekende van de Pakistaanse premier

De dochter van de Pakistaanse premier probeerde haar onschuld te bewijzen in een corruptiezaak, maar iets klopte niet helemaal aan de documenten die ze de rechtbank overhandigde...

Maryam Nawaz. Foto: ANP
Maryam Nawaz. Foto: ANP

De hele zaak klinkt bijna als een scène uit Legally Blond. Maar in dit verhaal speelt niet Reese Witherspoon de hoofdrol, maar draait het allemaal om de dochter van de Pakistaanse premier Maryam Nawaz Sharif. Zij wordt verdacht van corruptie.

In de beruchte Panama Papers van vorig jaar - een grote verzameling aan documenten waarin belastende informatie te vinden was over brievenbusbedrijven in belastingparadijzen - werd ook een van de kinderen van de Pakistaanse premier, Nawaz Sharif, genoemd. Zijn dochter Maryam Nawaz lijkt een aantal dure appartementen in Londen te bezitten.

De Pakistaanse oppositie rook bloed.

An sich natuurlijk geen probleem.  Maar de Pakistaanse oppositie rook bloed. De appartementen zijn namelijk nooit opgegeven bij de overheid, noch is duidelijk waar het geld vandaan komt. De koop lijkt te zijn gegaan via allerlei schimmige constructies.

Maryam Nawaz. Foto: ANP
Maryam Nawaz. Foto: ANP

Oeps, foutje!

Het hooggerechtshof van Pakistan besloot zich over de zaak te buigen. Maryam Nawaz probeerde aan te tonen dat er niets illegaals was aan haar eigendom van de appartementen. Daarvoor overhandigde ze het hof documenten die dat zouden bewijzen. De documenten waren volgens haar uit 2006.

Maar daar zag ze een klein detail over het hoofd. De documenten zijn getypt in Calibri, een lettertype dat pas in gebruik kwam in 2007. Kortom: een vervalsing! De uitvinder van Calibri, de Nederlander Lucas de Groot noemt het een ‘prachtig en bizar’ verhaal.

Maar een jaartje verschil

Hij heeft het lettertype in 2003 uitgevonden en in 2004 naar Microsoft gestuurd, maar het bedrijf besloot pas in 2007 Calibri als standaard lettertype te gebruiken. Dus tenzij Maryam Nawaz het toen nog totaal onbekende lettertype uit een testversie van het besturingssysteem heeft gehaald en als standaard heeft ingesteld, lijkt het document niet authentiek te zijn.

De premier van Pakistan, Nawaz Sharif, begin dit jaar met John McCain. Foto: ANP
De premier van Pakistan, Nawaz Sharif, begin dit jaar met John McCain. Foto: ANP

Politieke crisis

Inmiddels is Sharif afgezet en moet hij zich verantwoorden voor het Hooggerechtshof wegens corruptie. Bizar wat voor invloed zoiets kleins als een lettertype kan hebben.

Moraal van het verhaal? Altijd de kleine lettertjes lezen...

Bron: 
de Volkskrant